Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żeberka w Beverly Hills

27 września 2008 | Styl życia | Barbara Kaniewska
źródło: EAST NEWS
źródło: stockfood

Amerykanie kochają pieczenie na rożnach. W małych miasteczkach zamyka się często całe uliczki, bo mieszkańcy wspólnie urządzają wielkie grillowanie

Być w Stanach i nie spróbować steków lub pieczonych żeberek to grzech. Trzeba przyznać, że robią je świetnie. Technik grillowania, sposobów marynowania i sosów jest tyle, ile stanów.

Lecz ich żeberka są inne niż nasze mizerne, o cienkich kostkach, których trzeba zjeść tonę, by poczuć się sytym.

Tamtejsze wieprzowe obrosłe są kilkunastocentymetrową warstwą soczystego mięsa i smakowitego tłuszczyku. Poza nimi wielkim przysmakiem są prawie u nas nieznane żebra wołowe. Pytanie o ten przysmak w sklepie mięsnym budzi zdumienie. Nasz sposób podziału tusz wołowych nie przewiduje żeberek. Bywa rozbratel, ale bez kostki.

Kultowy wózek z klapą

Jednym z bardziej znanych miejsc w Stanach, gdzie serwuje się właśnie pieczone żeberka wołowe, jest restauracja Lawry’s Prime Rib.

Swój pierwszy lokal Lawrence L. Frank i Walter Van De Kamp otworzyli w Beverly Hills w 1938 roku. To miał być elegancki lokal, ale dostępny dla...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8128

Spis treści
Zamów abonament