Słodki wątek litewski
Kuchnia pod mezuzą
Niektóre przysmaki bywają pracochłonne, lecz tejglach są tego warte. Pod warunkiem wszelako, że lubi się łasować dania bardzo słodkie. Ale też tejglach należą do specyfików wybitnie świątecznych, zwłaszcza na Rosz Haszana, czyli żydowski Nowy Rok, kiedy szczególną rolę odgrywa symbolika miodu, którego jedzenie stanowi modlitwę o dobry, słodki rok.
Te gotowane w syropie kruche ciasteczka spopularyzowali Żydzi z Wilna. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że specjał ten w jakimś stopniu zapożyczyli z kuchni tureckiej, którą reprezentowali osiedleni na Wileńszczyźnie Tatarzy. I tak z polskich Kresów rozprzestrzeniło się po świecie coś, co wydaje się pochodzić raczej od sefardyjczyków.
Oryginalna odmiana tej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta