Pożegnanie z dymkiem
Czy restauratorzy stracą na zakazie palenia? Zdania są podzielone
Pracownicy kawiarni i pubów, w których nie ma oddzielnej sali dla palaczy, od poniedziałku zaproszą swoich klientów na papierosa tylko na zewnątrz. – W końcu w tylu krajach zapalający papierosa klienci stoją przed lokalem – mówi Stanisław Wiśniewski, właściciel klubu Magiel na Kazimierzu w Krakowie. – Nawet część palaczy jest zadowolona, że nie będzie tyle dymu.
– Statystyki mówią wprost: trzy czwarte Polaków popiera zakaz palenia w miejscach publicznych. Wśród palących za zakazem jest połowa – przytacza wyniki ubiegłorocznych badań Magdalena Petryniak, koordynatorka kampanii Lokal bez Papierosa.pl i Polska bez Dymu, ze stowarzyszenia Manko.
A Mariusz Rajewski, menedżer poznańskiej Gospody pod Koziołkami, przekonuje, że w ciągu ostatnich kilku lat liczba palaczy w jego lokalu i tak spadła radykalnie.
Jednak nie wszyscy są z nowych przepisów zadowoleni.
– Jesteśmy za zakazem palenia, ale obawiamy się spadku wpływów. Tak było...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta