Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Europa lubi mięso Strusiej Krainy

02 września 2013 | Dobra Firma | Beata Drewnowska
Beata Drewnowska
źródło: Rzeczpospolita
Beata Drewnowska
autor zdjęcia: Tomasz Jodłowski
źródło: Fotorzepa

Katowicka spółka odnalazła dla siebie miejsce na niszowym rynku strusiny. W 2013 roku jej sprzedaż może być o 15 proc. wyższa niż przed rokiem.

Na rynku mięsa strusiego powoli kończy się sezon wzmożonej produkcji. Zaczął się tradycyjnie w maju. Producenci nie mają problemu ze znalezieniem chętnych na strusinę.

– Popyt na mięso strusie jest tak duży, że moglibyśmy sprzedawać nawet pięć razy więcej niż obecnie – mówi Aleksandra Dudka, współwłaściciel spółki Strusia Kraina & Mobax z Katowic (drugim wspólnikiem jest Adam Motz). – Problemem jest jednak mała podaż żywca w Polsce, która blokuje szybki rozwój tej branży – dodaje.

W czołówce Europy

Boom na rynku mięsa strusiego trwał w naszym kraju jeszcze na przełomie XX i XXI wieku.  Powstało wówczas wiele hodowli, a liczba strusi przeznaczonych na mięso sięgała 8–10 tys. sztuk. Teraz w naszym kraju hoduje się tylko 2,8–3,2 tys. strusi przeznaczonych do uboju rocznie.

Henryk Naranowicz, prezes Polskiego Związku Hodowców Strusi, tłumaczy, że do załamania na rynku doszło w latach 2008–2009, gdy ptasia grypa zniechęciła konsumentów do kupowania drobiu. Wielu  hodowców uznało również, że hodowla strusi jest zbyt...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9628

Wydanie: 9628

Spis treści
Zamów abonament