Restauracje nareszcie wychodzą na prostą
Łagodna zima i coraz wyraźniejsze ożywienie gospodarcze pomagają restauratorom. Sprzedaż w ich lokalach zaczyna rosnąć.
katarzyna kucharczyk
O ok. 3 proc. z 23 mld zł może w tym roku wzrosnąć wartość rynku HoReCa (restauracje i catering plus gastronomia w hotelach) – prognozuje firma PMR. Z jej badań wynika, że jedna trzecia ankietowanych prognozuje, iż sytuacja w 2014 r. będzie lepsza niż w 2013. To najlepszy wynik od kilku edycji badania. Prognozy dla branży na kolejne lata są również optymistyczne.
Sieci rosną w siłę
W ubiegłym roku najlepiej radziły sobie firmy z segmentu cateringu, natomiast pozostałe dwa rynki traciły. Przy czym warto zauważyć, że sama branża gastronomiczna jest podzielona na kilka...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta