Gęsina wraca na polskie stoły
Gęsinowa Karczma na festiwalu w Przysieku zaserwuje absolutną nowość: hot dogi z gęsiny.
„Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają" – pisał przed wiekami o tradycji serwowania dań z gęsiny na 11 listopada w wierszu Kasper Twardowski.
Urząd Marszałkowski uznał, że warto wrócić do tradycji, i od kilku lat na św. Marcina organizuje kampanie pod hasłem „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina", promując w ten sposób region. Na pomysł wpadł marszałek województwa Piotr Całbecki.
200 wystawców
– Chodzi o harmonijne łączenie wartości patriotycznych i niepodległościowych z atmosferą rodzinnego święta i pielęgnowaniem tradycji – tłumaczy ideę akcji dyr. Edyta Macieja-Morzuch z Urzędu Marszałkowskiego.
Największą atrakcją będzie Festiwal Gęsiny w Przysieku (potrwa od 11 do 12 listopada), gratka dla pasjonatów dobrego jedzenia. Gości czekają pokazy kulinarne, warsztaty edukacyjne dla dzieci i stoiska z gęsiną w roli głównej.
– Udało się nam zgromadzić ok. 200 wystawców, z tego połowa to producenci potraw lub produktów z gęsiny – mówi Artur Moroz, z zawodu kucharz, odpowiedzialny za kulinarną stronę festiwalu, będący także współpomysłodawcą „gęsinowej"...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta