Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nieruchomości gastronomią stoją

24 maja 2019 | Nieruchomości | Adam Roguski
Elektrownia Powiśle w Warszawie – zagęszczenie biur i jedzenia w jednym miejscu
źródło: materiały prasowe
Elektrownia Powiśle w Warszawie – zagęszczenie biur i jedzenia w jednym miejscu

Nie tylko centra handlowe stoją przed koniecznością inwestowania w strefy z jedzeniem, by przyciągać klientów.

Rosnący udział zakupów przez internet, zakaz handlu w niedzielę – o tym, że czynniki globalne i lokalne wpływają na galerie, wiadomo nie od dziś. Receptą jest m.in. rozwijanie szeroko rozumianej oferty rozrywkowej, by zachować zdolność przyciągania klientów. Znakiem czasów jest, że – zgodnie z branżową nowomową – na taką ofertę składają się już nie punkty gastronomiczne, bistro czy restauracje – ale koncepty.

Według badań firmy doradczej JLL do 2025 r. udział gastronomii w europejskich centrach handlowych urośnie nawet do 20 proc.

Biura, hotele...

Dobra oferta gastronomiczna wymagana jest przez użytkowników biur. Nie powinno to dziwić, ponieważ dla najmłodszych pokoleń wysokość pensji to nie wszystko – wymagania wobec pracodawców są bardzo wysokie, jeśli chodzi o jakość otoczenia – open space i ciasna kantyna już nie wystarczą.

W nowoczesnych biurach standardem są duże kuchnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11363

Wydanie: 11363

Spis treści
Zamów abonament