Klikasz i masz obiad prosto z restauracji
Usługi | Boom na gastronomię w internecie dopiero się rozkręca
Spośród polskich restauracji już co piąta oferuje usługę dostawy jedzenia do domu czy biura. W ciągu ostatniego roku liczba takich miejsc się podwoiła – wynika z raportu firmy Stava, działającej na rynku dostaw.
Oznacza to, że zalety sieci doceniła większa część podmiotów działających na rynku restauracyjnym niż choćby w handlu. Paliwem dla rozwoju tego segmentu rynku są zarówno nowe zwyczaje konsumentów, jak i ograniczenie handlu w niedzielę.
Wpływ ograniczeń w handlu
– Od kiedy w marcu 2018 r. wprowadzono nowe przepisy, wyraźnie zarysowała się różnica w weekendowym natężeniu zamówień. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu było o 34 proc. więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe – podaje Stava w raporcie. W miastach mniejszych czy średnich już nawet co druga restauracja realizuje zamówienia do domu, ale w liczbach bezwzględnych liderami są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta