Żywność drożeje w całej Unii
Ceny artykułów spożywczych rosną jak na drożdżach nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach UE, zwłaszcza w naszym regionie. Mniejszej dynamiki wzrostów można się spodziewać dopiero w przyszłym roku.
Tak zwana inflacja żywnościowa w Unii Europejskiej bije kolejne rekordy – w październiku ceny w tej kategorii były średnio o 17,8 proc. wyższe niż rok wcześniej, co oznacza przyspieszenie wobec września aż o 2 pkt proc. – wynika z danych europejskiego urzędu statystycznego Eurostat. Dla porównania, w październiku ubiegłego roku było to zaledwie 2,3 proc.
Najmocniej drożeją w UE oleje i tłuszcze – średnio 32,5 proc. wzrostu rok do roku w październiku, mleko, sery i jaja – o 23,8 proc., warzywa – o 20,2 proc. (choć jeszcze we wrześniu roczny wzrost wynosił 13,7 proc.), a pieczywo i produkty zbożowe – o 18,8 proc.
Polska w dziesiątce
Wśród krajów badanych przez Eurostat, najbardziej dramatycznie wygląda sytuacja w Turcji, gdzie konsumenci za artykuły spożywcze muszą płacić niemal dwa razy więcej niż przed rokiem. Wśród krajów UE drożyzna w tym obszarze najbardziej dotyka mieszkańców Węgier – to 45 proc. wzrostu rok do roku, Litwy – 33,3 proc. oraz Łotwy – ok. 30 proc. Najmniej zaś jest dotkliwa na Cyprze i w Luksemburgu – ok. 11 proc.
W Polsce ceny żywności według unijnej metodologii wzrosły w październiku o 21,9 proc. rok do roku, co też oznacza kolejny rekord (we wrześniu 18,9 proc.), co daje ósmą pozycję wśród krajów UE. Z naszej analizy wynika, że w większości kategorii plasujemy się w pierwszej dziesiątce (z wyjątkiem warzyw,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta