Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Owoce i warzywa poprawiają wydajność załogi

10 listopada 2023 | Biznes w czasie kryzysu | Przemysław Wojtasik

Firma, która dba o zdrowe odżywianie zespołu, zarówno pracowników, jak i samozatrudnionych, może zaliczyć wydatki na jedzenie do kosztów uzyskania przychodów.

Potwierdza to interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 26 października 2023 r. (nr 0114-KDIP2-2.4010. 465.2023.1.KW).

Wystąpiła o nią spółka prowadząca działalność handlową. Zatrudnia kilkuset pracowników oraz współpracowników. Ci drudzy to osoby na umowach o dzieło, zleceniach czy też mający własną działalność gospodarczą (tzw. samozatrudnieni). Spółka zamierza zapewnić im wszystkim stały dostęp do zdrowych przekąsek – owoców i warzyw. Podpisała umowę z dostawcą, który ma je regularnie dostarczać do biura. Zakupy będą dokumentowane fakturami.

Czy wydatki można zaliczyć do kosztów uzyskania...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12721

Wydanie: 12721

Spis treści
Zamów abonament