BLISKI WSCHÓD W URSUSIE
Dania kuchni arabskiej to najnowsza propozycja restauracji Al Pomodoro. Jeszcze tylko do poniedziałku (31.10) można tam zamawiać m.in. hommous, czyli pastę z cieciorki (7,50 zł) czy moutabbal - pastę z pieczonych bakłażanów z sosem sezamowym (8,50 zł). Pasty podawane są z pitą, suchym, płaskim rodzajem pieczywa. Jako główny posiłek można zjeść np. shoarma dajaj, czyli kawałki piersi z kurczaka pieczone na grillu (23,50 zł). Do wszystkich dań używane są oryginalne arabskie przyprawy: sumak (ciemnoczerwony kwaśny proszek), kamun (kmin rzymski), tahina (sos z pasty sezamowej) i harrisa (ostra przyprawa arabska). Na deser możemy zamówić baklawę - wyjątkowo słodki deser (8 zł).
Kolumna kulinarna Moniki Kuci m.kucia@rp.pl Al Pomodoro, ul. Dzieci Warszawy 27A, Ursus, tel. 303 97 00, można płacić kartą