Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekologiczne piwo

19 grudnia 2007 | Nauka | Krzysztof Kowalski PAP

Nową technologię wytwarzania piwa przy niższym zużyciu energii i mniejszej emisji odpadów opracowała brytyjska firma Pursuit Dynamics. Do procesu warzenia używane są strumienie pary poruszające się z prędkością naddźwiękową. Para, przepływając przez kadź, podgrzewa, miesza i rozpyla brzeczkę. Dzięki temu zwiększa się powierzchnia płynu, co przyspiesza reakcję. Stosując tę technologię, udało się obniżyć zużycie energii o 40 proc. Jednocześnie spadła ilość osadzających się w aparaturze zanieczyszczeń.

Brak okładki

Wydanie: 7893

Spis treści
Zamów abonament