Sushi musi być ładne
Matayoshi Haraguchi, Szef kuchni restauracji Ginza w Warszawie
Rz: Co to jest tradycyjne sushi?
Matayoshi Haraguchi: Sushi to kwaśny ryż z dodatkami. W całej Azji, nie tylko w Japonii, ale i w Tajlandii, Chinach, na Filipinach, już 1300 lat temu jadano rybę fermentowaną z ryżem. Układało się w beczce na przemian ryż i rybę i przyciskało głazem. Fermentacja trwała nawet rok. Ryba ma silny aromat, podobnie jak dojrzewający ser, np. roquefort. Ludzie nie chcieli czekać rok, zaczęli więc doprawiać ryż octem, aby przyśpieszyć proces.
Od kiedy można mówić o klasycznym współczesnym sushi?
Kucharz Hanaya Yohei w XIX wieku usystematyzował sushi to on...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta