Na unijnym rynku tylko zdrowa żywność
Komisja Europejska intensywnie pracuje nad poprawieniem jakości produktów żywnościowych oferowanych europejskim konsumentom
Atrakcyjny napis na opakowaniu zachwala dietetyczne ciasteczka w sam raz dla dziecka. Jednak wnikliwa lektura zawartości spożywczej produktu wskazuje, że trudno mu przypisać właściwości dietetyczne, gdyż w połowie jest on złożony z cukru.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących produktów spożywczych zakazuje używania niepotwierdzonych naukowo lub wyolbrzymionych właściwości żywności.
– Nowe przepisy weszły w życie 1 lipca 2007. Zanim jednak zaczną obowiązywać, musimy przygotować obowiązującą w całej Unii listę oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz warunków, jakie muszą spełniać opatrzone nimi produkty – powiedział Lars Korsholm z Komisji Europejskiej.
Jednolite zasady
Do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do końca stycznia zostało wysłanych z polskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta