Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zapach chleba koi nerwy

24 maja 2008 | Styl życia | Monika Kucia
Peter Stratenverth. Szwajcar. Od  19 lat jego gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
Peter Stratenverth. Szwajcar. Od 19 lat jego gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny

W Grzybowie w województwie mazowieckim, na lewym brzegu Wisły, powstaje ekologiczny chleb żytni. Na naturalnym zaczynie, z odrobiną drożdży i miodu. Każdy bochenek formowany jest ręcznie i wypiekany w piecu opalanym drewnem

Gdy weszłam do piekarni w Grzybowie, natychmiast zapomniałam, że fotograf, który nas tu wiózł, pomylił trasę i wylądowaliśmy prawie pod Mławą.

Zwiedzamy gospodarstwo i biopiekarnię Petera Stratenvertha. Peter jest Szwajcarem. Mieszka w Polsce od 19 lat. Tu założył rodzinę. Wcześniej pracował w różnych gospodarstwach ekologicznych i biodynamicznych w Szwajcarii, skończył czteroletni kurs biodynamik i zrobił dyplom w szkole rolniczej.

Wypieka chleb Hruby. To staropolskie słowo oznaczające „gruboziarnisty”. Chleb Petera ma certyfikat ekologiczny, jest produkowany z odpowiedniej pełnoziarnistej mąki tradycyjnymi metodami.

Żona i córki do pomocy

W małym młynie mąka jest wszędzie. Pył osiada na belkach i sklepieniu. – Uprawa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8021

Spis treści
Zamów abonament