Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Po szczypcie do szczytów smaku

25 kwietnia 2009 | Styl życia | Danuta Walewska
autor zdjęcia: Ryszard Waniek
źródło: Fotorzepa

Każdą potrawę, jeśli jest doprawiona nieznanymi mi ziołami czy przyprawami, rozbieram na czynniki pierwsze. Spokojnie wyodrębniam to jedno zioło, które samo albo w kompozycji z innymi nadaje smak daniu.

Dzięki tym eksperymentom kapelusze prawdziwków smażę na maśle albo dobrej oliwie z gałązką rozmarynu.

Jeśli uda mi się zachować jej piękny zielony kolor, wędruje razem z kapeluszami na stół. Jeśli spiecze się na chrupko, obgryzam ją sama, bo zwykle jest zbyt mała, żeby starczyło dla wszystkich. Rozmaryn nadaje charakteru pieczonej cielęcinie, a jego zdrewniałe gałązki z domowego krzaczka polane wodą poprawią smak wszystkiego, co położymy na grillu. Garść ziół prowansalskich wymieszana z polanymi oliwą i pokrojonymi na ćwiartki kartoflami (albo całymi młodymi małymi) powoduje, że pospolite grule zmieniają się w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8302

Spis treści
Zamów abonament