Strażnicy włoskiego smaku
Z Benito Fiore, koordynatorem na Europę Accademia Italiana della Cucina, o wizycie członków akademii w Polsce i nagradzaniu tradycyjnej kuchni
Rz: Co będziecie państwo robić w Polsce?
Benito Fiore : Będziemy testować włoskie restauracje. Są oceniane przez członków naszej Akademii. W wybranej restauracji odbywa się kolacja dla nich i osób im towarzyszących (ok. 30 osób). W jej trakcie każdy z obecnych członków Akademii wypełnia kwestionariusz, w którym ocenia jedzenie: przystawki, pierwsze i drugie danie, dodatki, deser i wina oraz wystrój, obsługę, ceny w stosunku do jakości. Punkty się sumuje i dzieli przez liczbę członków. Bierzemy pod uwagę re- stauracje co najmniej dobre, dlatego nie schodzimy poniżej 5 przy obiadach organizowanych. Najwyższą oceną jest 9.
Nie macie czarnej listy?
Jesteśmy po to, żeby nagradzać, wspierać te miejsca i tych ludzi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta