Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kolacja z klientem zwykle zmniejsza dietę delegowanego

03 lipca 2009 | Gazeta prawa i podatków | Renata Majewska
Dietę należy odpowiednio zmniejszyć z racji każdej kolacji, której zatrudniony nie pokrywa z własnej kieszeni
autor zdjęcia: Filip Frydrykiewicz
źródło: Fotorzepa
Dietę należy odpowiednio zmniejszyć z racji każdej kolacji, której zatrudniony nie pokrywa z własnej kieszeni

Zgodnie z przepisami pełna dieta z tytułu podróży służbowej przysługuje, jeśli pracownik nie miał zapewnionego przez firmę wyżywienia, a częściowa – jeśli miał zapewniony jakiś posiłek, przy czym kolacja odpowiada 30 proc. diety.

Podczas zagranicznej delegacji podwładny był na kolacji z kontrahentem. Czy wolno od diety należnej za tę dobę odjąć 30 proc. jej wartości z racji kolacji jako „zapewnionej przez firmę”? A może wręcz przeciwnie – nie powinno się łączyć naliczania diet z posiłkami z klientami – pyta czytelnik.

Rachunek na dowód

Pracodawca powinien pomniejszyć dietę należną zatrudnionemu za tę dobę podróży służbowej z tytułu kolacji spędzonej z kontrahentem. Oczywiście pod warunkiem, że podwładny nie sfinansował posiłku z własnej kieszeni, lecz obciążył on firmę. Zwykle odbywa się to tak, że po powrocie pracownik...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8360

Spis treści
Zamów abonament