Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Skarby mazowieckiej kuchni

10 maja 2010 | Polskie smaki
źródło: materiały prasowe

Regionem o największej powierzchni użytków rolnych jest Mazowsze. Tu mieszczą się wyspecjalizowane obszary, słynące w Europie z produkcji owoców i warzyw, hodowli bydła mlecznego czy drobiu.

Wystarczy wyjechać poza stolicę – na Kurpie, na ziemię radomską czy płocką, by znaleźć się w otoczeniu przepięknych lasów i wód, gdzie są wymarzone warunki do produkcji rolnej.

Wędrówki kulinarne po Mazowszu w związku z organizowanym od kilku lat konkursem „Nasze kulinarne dziedzictwo” przyniosły bogaty rezultat w postaci dokumentacji i promocji specyficznych lokalnych wyrobów. Niektóre z nich szczycą się zdobyciem statuetki kulinarnej perły. Są to m.in.: sójki mazowieckie z Podcierni, kurpiowskie piwo kozicowe (jałowcowe), kiełbasy z powiatu węgrowskiego i sokołowskiego: „palcem napychana”, jałowcowa i „nożem krojona”, sery Honoraty z Rososzy, obwarzanki z Odrzywołu czy mąka pszenna podlaska z Korczewa.

Niektóre mazowieckie produkty kulinarne charakteryzują się unikatowym historycznym nazewnictwem, jak np.: przyzucha, gulon, rejbak, fafernuchy, parowańce, sójki mazowieckie, byczki kościelne, parzaki. Wiele z nich jest wyróżnikiem kultury i tradycji regionu, jak choćby miody: grycak i lipca, chleb grycan, mięso „w kieńdziuku”, placki burocoki, podpłomyki i wiele innych.

Dziedzictwo kulinarne ma...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8618

Spis treści
Zamów abonament