Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność jak krzesło. Ergonomiczna i funkcjonalna

01 października 2010 | Eko+ | Dorota Słomczyńska
Marti Guixé, guru światowego Food Designu (imagekontainer/knölke)
źródło: Rzeczpospolita
Marti Guixé, guru światowego Food Designu (imagekontainer/knölke)

O projektach nowego podawania potraw, rewolucji w łączeniu produktów. Czyli kuchnia po nowatorsku

Nazywany ojcem światowego food designu, z wykształcenia jest projektantem wnętrz. Wzornictwem żywności zajął się, gdy siedząc przy komputerze, upaprał klawiaturę pomidorami z oliwą. Jadł niezdarnie kanapkę z pomidorem, przyprawami i oliwą – czyli és pa amb tomaquet, w skrócie spamt.

Wtedy Marti Guixé doszedł do wniosku, że ta tradycyjna hiszpańska przekąska przestała pasować do współczesnego świata i musi przejść innowację. Tak powstał zupełnie nowy spamt – pomidor nadziewany chlebem, przyprawiony ziołami i oliwą.

Dziś pracuje w Barcelonie i Berlinie, m.in. dla firm Azzurra, Alessi, Authentics, Camper czy dla Galerii H2O Barcelona, gdzie w 1997 r. zaprezentował pierwsze prace.

RZ: Dlaczego przewrócił pan do góry nogami narodowe danie? Nie lepiej było stworzyć...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8741

Spis treści

Moje Podróże

Zamów abonament