Żywność jak krzesło. Ergonomiczna i funkcjonalna
O projektach nowego podawania potraw, rewolucji w łączeniu produktów. Czyli kuchnia po nowatorsku
Nazywany ojcem światowego food designu, z wykształcenia jest projektantem wnętrz. Wzornictwem żywności zajął się, gdy siedząc przy komputerze, upaprał klawiaturę pomidorami z oliwą. Jadł niezdarnie kanapkę z pomidorem, przyprawami i oliwą – czyli és pa amb tomaquet, w skrócie spamt.
Wtedy Marti Guixé doszedł do wniosku, że ta tradycyjna hiszpańska przekąska przestała pasować do współczesnego świata i musi przejść innowację. Tak powstał zupełnie nowy spamt – pomidor nadziewany chlebem, przyprawiony ziołami i oliwą.
Dziś pracuje w Barcelonie i Berlinie, m.in. dla firm Azzurra, Alessi, Authentics, Camper czy dla Galerii H2O Barcelona, gdzie w 1997 r. zaprezentował pierwsze prace.
RZ: Dlaczego przewrócił pan do góry nogami narodowe danie? Nie lepiej było stworzyć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta