Tajniki zdrowego odżywiania
Agnieszka Usiarczyk
Dietetykę można studiować na publicznych akademiach medycznych i rolniczych oraz na prywatnych uczelniach. Moda na zdrowe żywienie sprawia, że na przedstawicieli tego zawodu jest duże zapotrzebowanie, a młodzi ludzie chętnie uczą się tej profesji.
Studenci dietetyki poznają m.in. zasady żywienia, biochemiczne podstawy żywienia, psychologię żywienia i technologie gastronomiczne. Mają zajęcia m.in. z anatomii i fizjologii człowieka, genetyki, toksykologii, bezpieczeństwa żywności. Po ukończeniu kierunku absolwenci potrafią opracowywać diety dla osób zdrowych i chorych. Wiedzą, które produkty żywnościowe są dobrej jakości i zdrowe, jak je przechowywać i przygotowywać, jak dostosowywać składniki odżywcze do potrzeb organizmu w zależności od wieku, stylu życia i zdrowia.
Zawód dietetyka nabiera coraz większego znaczenia. Jego praca polega głównie na opracowywaniu diet dla odchudzających się, chorych lub tych, którzy po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Dietetyk pomaga pacjentom w powrocie do zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i profilaktyce chorób. Specjaliści potrzebni są m.in. w szpitalach, stołówkach, klubach sportowych, zakładach opieki zdrowotnej, zakładach przemysłu spożywczego, żłobkach, przedszkolach, szkołach, instytucjach naukowo-badawczych, domach pomocy, sanatoriach, prywatnych gabinetach dietetycznych.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta