Ekonomiczna teoria cukru
Witold M. Orłowski
Wiadomość, że cena cukru w niektórych sklepach przekracza 6 zł za kilogram, wstrząsnęła Polakami i zachwiała wiarą w to, że Polska jest „zieloną wyspą" na mapie Europy. W kąt poszedł dług publiczny, OFE, euro. Opozycja szykuje się do tego, by z ceny cukru uczynić oś sporu o politykę gospodarczą. Rząd też przygląda się sprawie z całą powagą. W końcu to niemądra wypowiedź Marii Antoniny o ciastkach przyspieszyła wybuch rewolucji francuskiej, a dostępność szynki stała się miną, która wybuchła pod reżimem Gierka. Nie ma co ukrywać – w dyskusji nie może zabraknąć głosu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)