Polacy kupują coraz mniej chleba
Przeciętny Polak zje w 2011 roku o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. Od 1999 roku spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę. W tym roku upaść mogą co dziesiąta piekarnia i cukiernia. To efekt wojny cenowej, którą mimo drogich surowców prowadzą zakłady, chcąc się utrzymać na rynku
– Od początku 2011 r. z rynku wypadło 100 piekarni. W całym roku może upaść nawet do tysiąca zakładów – mówi „Rz" Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Z jego szacunków wynika, że obecnie w Polsce działa ok. 10,1 tys. piekarni oraz piekarniocukierni. W 2010 r. ich liczba skurczyła się o 400, natomiast w 2009 roku ubyło ich ok. 370.
– Piekarnie od kilku lat działają na granicy opłacalności. Dla wielu z nich głównym celem jest zdobycie pieniędzy na spłatę kredytów, które zaciągnęły – wyjaśnia Butka.
W tym roku ciosem dla branży są m.in. wysokie ceny mąki. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w kwietniu 2011 r. ta pszenna wykorzystywana przez piekarnie była o 69 proc. droższa niż w czerwcu 2010 r. W tym samym czasie podwoiły się natomiast ceny zbytu mąki żytniej.
10 tysięcy piekarni i piekarniocukierni działa obecnie w Polsce
Bronisław Wesołowski, sekretarz generalny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, szacuje, że w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta