Chleb traci zwolenników, piekarze walczą o byt
Żywność | W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent. Ten rok z pewnością nie przyniesie ożywienia. A to oznacza, że upadnie kolejne 250–300 piekarni.
Beata Drewnowska
Tak źle jeszcze nie było. W 2014 r. spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych może spaść do 49,5 kg na osobę, prognozuje Instytut Polskie Pieczywo (IPP). W 2013 r. mogło sięgnąć 50,5 kg.
Jeszcze w 1990 r. przekraczało 104 kg. A w 2003 r. wynosiło 73,3 kg.
Płatki i przekąski górą
– Spożycie pieczywa maleje od wielu lat, ponieważ zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jemy więcej przekąsek oraz płatków zbożowych. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne – mówi „Rz" Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania. – Inaczej ożywiają się też młodzież i dzieci: rzadziej niż kiedyś zabierają do szkoły kanapki na drugie śniadanie.
Mniejsza popularność chleba i bułek najbardziej daje się we znaki małym i średnim piekarniom. – W 2013 r. mogło wypaść z rynku ok. 500 firm, czyli dwa razy więcej, niż powstało nowych – szacuje Stanisław Butka,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta