Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szklanka mleka albo ryba z ośćmi

28 listopada 2014 | Kraj
źródło: materiały prasowe

Rozmowa | Prof. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Dlaczego mleko i przetwory mleczne są  tak ważne w diecie?

Małgorzata Drywień: Na podstawie dotychczasowej wiedzy mleko dostarcza nam najlepiej przyswajalnego wapnia. Nie ma drugiego takiego produktu. Oprócz tego mleko dostarcza też doskonałego białka, zwłaszcza dla niejedzących mięsa i dla chorych na dnę moczanową. Fermentowane przetwory dostarczają korzystnych bakterii bez których nasze jelito grube funkcjonowałoby źle. W mleku są witaminy D i B12, a są w nielicznych produktach.

Ile ich dziennie powinniśmy spożywać i co najlepiej?

Wytyczne zalecają spożycie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10003

Wydanie: 10003

Spis treści
Zamów abonament