Szklanka mleka albo ryba z ośćmi
Rozmowa | Prof. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Dlaczego mleko i przetwory mleczne są tak ważne w diecie?
Małgorzata Drywień: Na podstawie dotychczasowej wiedzy mleko dostarcza nam najlepiej przyswajalnego wapnia. Nie ma drugiego takiego produktu. Oprócz tego mleko dostarcza też doskonałego białka, zwłaszcza dla niejedzących mięsa i dla chorych na dnę moczanową. Fermentowane przetwory dostarczają korzystnych bakterii bez których nasze jelito grube funkcjonowałoby źle. W mleku są witaminy D i B12, a są w nielicznych produktach.
Ile ich dziennie powinniśmy spożywać i co najlepiej?
Wytyczne zalecają spożycie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta