Łyżka była niczym szabla
Rozmowa | Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu
Rz: Wiceszef MON Bartosz Kownacki w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim w TVN 24 powiedział, że kilka wieków temu Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem. Rzeczywiście tak było?
Jarosław Dumanowski: Być może jest w tym ziarnko prawdy. Trzeba jednak zaznaczyć, że jedzenie widelcem i maniery podczas jedzenia rozpowszechniły się w II poł. XVII w. za sprawą wzorca wersalskiego. Natomiast pierwsze opisy i ilustracje zastosowania widelca jako elementu indywidualnego nakrycia pojawiły się w 1570 r. w Wenecji. I jeżeli Henryk Walezy rzeczywiście...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta