Wieprzowina nie daje się embargu
Mięso wieprzowe z Polski odrabia straty wywołane zamknięciem się wielu rynków eksportowych. Pomaga mu rosnąca sprzedaż do USA.
324,5 tys. ton mięsa wieprzowego wyeksportowała Polska w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. – podaje Bank BGŻ BNP Paribas. W porównaniu z 2015 i 2014 r. jego zagraniczna sprzedaż była odpowiednio o 8 i 17,3 proc. wyższa. Przekroczyła też o niemal 1 proc. wynik z 2013 r., czyli sprzed pojawienia się w Polsce afrykańskiego pomór świń (ASF).
W efekcie wystąpienia w naszym kraju ASF w 2014 r. embargo na nasze mięso w wprowadziły m.in. Rosja, Korea Południowa, Japonia i Chiny, które były...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta