Blask regionalnych pstrągów
Kotlina Kłodzka nie nadąża z produkcją pstrągów, goście zjeżdżają przez cały rok, nawet... po nartach.
Na ponad 20 tys. ton pstrągów, które trafiły na talerze i do sklepowych zamrażarek w ubiegłym roku, dolnośląskie hodowle wypuściły jedynie 25 ton. Większość hodowli funkcjonuje na północy kraju, a jednak to stąd, z niewielkiej Ścinawki Średniej pod Kłodzkiem pochodzi pstrąg kłodzki, zarejestrowany przed kilku laty produkt regionalny.
Tłumy w smażalniach
– Rocznie trafia do nas kilka tysięcy gości, najbardziej tłoczne są niedziele, potrafimy obsługiwać nawet po 400 osób dziennie, ale w najpopularniejszych uzdrowiskach, jak w Polanicy, smażalnie odwiedza nawet 600 osób jednego dnia – mówi Marian Ćwikła, właściciel Ośrodka Hodowli Pstrąga Pstrąg Kłodzki w Ścinawce Średniej i ulokowanej obok smażalni ryb.
Lokalny przysmak, który tak przyciąga turystów, grzbiet ma mieć niebiesko-szary, boki jaśniejsze, brzuch srebrzysty, a wzdłuż boków biegnie mu różowa smuga mieniąca się tęczowymi blaskami. I ten blask pstrąga tęczowego oraz delikatny smak i urok świeżej ryby jedzonej przy drewnianych stołach przyciąga do Kotliny Kłodzkiej gości z całego województwa.
Choć większość atrakcji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta