Ceny wieprzowiny ostro w górę
Chińczycy masowo wybijają stada trzody chlewnej i windują import mięsa. Światowe ceny właśnie zaczęły na to reagować. W Polsce także.
Na koniec maja ceny trzody chlewnej będą o niemal jedną trzecią wyższe niż w marcu – prognozują analitycy w najnowszym rankingu cen surowców rolnych „Rzeczpospolitej".
Według pierwszych szacunków wzrost cen wieprzowiny zaczął się już w ubiegłym miesiącu – w kwietniu ceny w skupach poszły w górę o 25 proc. wobec cen z marca. A to nie koniec. Analitycy z sześciu banków, które biorą udział w naszym rankingu cen surowców rolnych (czyli Alior Banku, BNP Paribas, Credit Agricole, ING Banku Śląskiego, PKO BP oraz Santandera), przewidują, że na koniec maja ceny będą wyższe o blisko 30 proc. A w ciągu następnych trzech miesięcy, czyli na koniec lipca, wzrosną wobec cen z marca nawet o 34 proc. – Wysoką podwyżkę cen trzody chlewnej zanotowano pod koniec marca oraz w pierwszej połowie kwietnia, jednak w najbliższych miesiącach spodziewamy się utrzymania trendu wzrostowego pod wpływem czynników sezonowych, koniunkturalnych oraz spadku produkcji w Chinach – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w banku Santander.
Historyczne poziomy
Co dalej? – Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że w tym roku osiągniemy historycznie wysokie poziomy cen – mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. Co więcej, jego zdaniem wysokie ceny wieprzowiny będą sprzyjały...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta