Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Groźne kontakty z firmami handlowymi

19 czerwca 2019 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Sławomir Grzelczak 
prezes BIG InfoMonitor Przemysł spożywczy charakteryzuje się znacznie niższym poziomem innowacyjności, mierzonej udziałem w liczbie wniosków patentowych, niż na przykład sektory motoryzacyjny czy farmaceutyczny, mimo że skala i znaczenie produkcji żywności są znacznie większe (źródło: portal branżowy FoodFakty).

 

Światowa tendencja ma potwierdzenie także w polskich warunkach. Choć przemysł spożywczy odpowiada za prawie 17 proc. całej produkcji przemysłowej, zatrudnienie w nim przekracza 15 proc. ogółu pracujących i ma znaczący udział w eksporcie, to jego poziom technologiczny zaliczany jest do tzw. niskich technologii. Problemem branży spożywczej jest koncentrowanie się na konkurencji w zakresie kosztów i wydajności zamiast w obszarze innowacji. Nietrudno to zrozumieć, biorąc pod uwagę, że innowacyjność wiąże się zwykle z koniecznością ponoszenia znacznych nakładów finansowych. Czy przemysł spożywczy na to stać? Z pewnością pod względem solidności płatniczej wobec kontrahentów i banków,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11385

Wydanie: 11385

Spis treści
Zamów abonament