Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wege pod nowe gusta

28 sierpnia 2019 | Pierwsza strona

Wyroby zakładów mięsnych dla wegetarian? Moda na zdrową dietę zaczyna szybko i w zaskakujący sposób zmieniać ofertę polskich producentów. piotr mazurkiewicz

 

W produkcję wyrobów dla wegetarian czy nawet wegan wchodzą producenci mięsa i nabiału. Sokołów ma linię „Z gruntu dobre" z bezmięsnymi pasztetami i daniami gotowymi. Roślinne pasztety oferują też Pekpol pod marką Dziarskie Jarskie i ZM Olewnik, a Silesia ma kiełbaski i plastry przypominające wędliny pod marką BeVege – wylicza organizacja ProVeg.

Roślinne sery sprzedaje już OSM Łowicz, powstają też nowe marki, np. świetnie przyjęta Dobra Kaloria.

A to z pewnością dopiero początek, skoro już ponad 40 proc. Polaków deklaruje, że mocno ograniczyło spożycie mięsa.

Wydanie: 11443

Wydanie: 11443

Spis treści
Zamów abonament