Mniej dwutlenku węgla i plastiku, więcej innowacji i edukacji
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY | W stronę zerowej emisji netto gazów cieplarnianych
Nestlé, największy na świecie producent żywności i napojów, od lat działa na różnych polach na rzecz zrównoważonego rozwoju i wdraża idee gospodarki o obiegu zamkniętym. Działania te obejmują zmiany technologiczne, innowacje, jak również edukację. Działając jednocześnie na tych trzech płaszczyznach, firma dąży do maksymalizacji efektów na rzecz zminimalizowania swojego wpływu na środowisko.
Plan działań
Firma podejmuje też nowe wyzwania. Niedawno ogłosiła, że do 2050 roku zamierza osiągnąć zerową emisję netto gazów cieplarnianych. Zobowiązanie to obejmuje najważniejszy cel porozumienia paryskiego – ograniczenie wzrostu temperatury maksymalnie do 1,5 st. C. Nestlé bazuje przy tym na dekadzie doświadczeń w pracy nad redukcją emisji gazów cieplarnianych. M.in. od 2014 r. ograniczenie emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu wartości jest równoważne z usunięciem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta