Koronawirus atakuje otyłych
Tkanka tłuszczowa może przyczynić się do zachorowania i postępu choroby na skutek jej interakcji z Covid-19.
Otyłość negatywnie wpływa na przebieg zakażenia Covid-19 oraz na ewentualne powikłania tej choroby – taki jest wniosek z badań międzynarodowego zespołu naukowców na podstawie danych od 399 tys. pacjentów zakażonych SARS-CoV-2.
Analizę badań opublikowano w „Obesity Reviews", periodyku zajmującym się problemami otyłości. Z danych tych wynika, że osoby otyłe, które zachorowały na Covid-19, były o 113 proc. bardziej narażone na pobyt w szpitalu niż osoby o prawidłowej masie ciała, o 74 proc. częściej były hospitalizowane na oddziałach intensywnej terapii oraz o 48 proc. częściej umierały.
W jaki sposób otyłość jest obecnie definiowana? To stan, który charakteryzuje się zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej – u mężczyzn powyżej 25 proc., a u kobiet powyżej 30 proc. masy ciała. Otyłość od 1985 r. uznawana jest za chorobę przewlekłą. Trzeba jednak pamiętać, że jej rozwój warunkowany jest przez wiele czynników: genetyczne, środowiskowe, socjoekonomiczne i psychologiczne.
Prawdopodobieństwo, że u osoby otyłej rozwinie się ciężki Covid-19, jest wysokie niezależnie od wieku, płci, pochodzenia etnicznego i obecności chorób współistniejących takich jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i choroby serca lub płuc.
Groźne korelacje
Na tym nie koniec. Z informacji amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta