Będzie alternatywa nie tylko dla mięsa
Na rynek wchodzą towary spożywcze mogące zastąpić te, których produkcja zanieczyszcza środowisko; dziś biznes „zabarwiony” jest na zielono – podkreśla dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Czy na polskim rynku żywnościowym jest miejsce na innowacje, wynalazki i nowe rozwiązania?
Jako prawniczka doradzająca firmom działającym w tej branży mogę powiedzieć, że z całą pewnością jest. Śledząc to, co dzieje się na rynku zagranicznym – zarówno europejskim, jak i światowym – zauważam, że działającym na nich firmom nie tylko dotrzymujemy kroku, ale też w niektórych dziedzinach wręcz przodujemy.
Działamy na rzecz polepszenia nie tylko kolejnych etapów produkcji, czyli przetwórstwa, ale też rolnictwa. Wiemy, jak ważne jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i np. producenci coraz częściej wykorzystują w innowacyjny sposób powstałe przy produkcji produkty uboczne; udoskonalamy logistykę, czyniąc ją mniej emisyjną, tworzymy nowe systemy informatyczne, które pozwalają na śledzenie produktu i jego surowców „od pola do stołu”, ulepszamy sposób komunikacji z konsumentem, umożliwiając mu „krojony na wymiar” wybór. Firmy korzystają też ze sztucznej inteligencji i innych nowości...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta