Polak i po polsku potrafi
Polak i po polsku potrafi
Piotr Bikont
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Cieszy, że rozkwitły nam nad Wisłą kuchnia włoska i chińska, francuska i arabska, powiedzmy sobie jednak szczerze, iż podstawowym wyznacznikiem ogólnego poziomu gastronomii jest jakość i różnorodność kuchni swojskiej. Kiedy jadę do Paryża, to chcę widzieć, gdzie jest najlepsza restauracja francuska, w Pekinie nie szukam przygód z kuchnią włoską, no w Nowym Jorku, wyjątkowo, wolę specjały egzotyczne zamiast eksploracji amerykańszczyzny. Tyle że Nowy Jork to nie Ameryka.
Oczywiście, gastronomia nie jest tylko dla turystów, ale czy nie i my sami po tej pierwszej dekadzie wolności, po okresie zachłyśnięcia się światową...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta