Zyskają rolnicy, a stracą konsumenci
Możemy zliberalizować niektóre przepisy o bezpieczeństwie żywności. Polsce nie wolno jedynie mieć niższych standardów niż ustanowione przez Unię Europejską
Każdy kraj członkowski ma ograniczoną swobodę określania poziomów pozostałości pestycydów, które mogą się znaleźć w żywności i w paszach. Minimalne wymagania w tym zakresie obowiązują w całej Unii Europejskiej, ale poszczególne państwa mogą zaostrzać swoje standardy. To tzw. najwyższe dopuszczalne pozostałości (NDP), ustalane i aktualizowane na podstawie danych naukowych.
Ostrzejsze limity krajowe
Art. 15 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU z 2006 r. nr 171, poz. 1225 ze zm.) przewiduje, że Polska określa w rozporządzeniu najwyższe dopuszczalne limity pestycydów w jedzeniu, które trafia do sklepów. Rozporządzenie z polskimi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta