Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Menu na spływie kajakowym

30 sierpnia 2008 | Styl życia | Cezary Gmyz
Biwakowa kuchnia: ogień, kociołek i to, co akurat znajdziemy w lokalnym sklepie
źródło: EAST NEWS
Biwakowa kuchnia: ogień, kociołek i to, co akurat znajdziemy w lokalnym sklepie
źródło: Rzeczpospolita

Gotowanie na biwaku ma swoje uroki, ale też bywa trudne. Liczy się pomysł na potrawę przyrządzoną na ognisku

Od czasów Melchiora Wańkowicza, Czesława Miłosza i Karola Wojtyły, by wymienić najsłynniejszych polskich miłośników kajaka, sposób przyrządzania jedzenia nad rzeką uległ zmianie.

Produkty instant to rewolucja w menu kajakarza. Jednak nawet jeśli w nazwie mają „domowe” czy „babuni”, rzadko są smaczne tak jak to, co od początku do końca ugotujemy sami. Dziś, jeśli uczestnicy spływu mają dość zalewanych wrzątkiem zupek z proszku‚ puree ziemniaczanego czy makaronu w sosie myśliwskim (nazwa pochodzi podobno od tego‚ że wszyscy myślą, co to za sos), powracają do menu pionierów spływu.

Walka o ogień

Jedno na wakacjach z kajakiem się nie zmieniło. Po znalezieniu miejsca na biwak, wiadomo – polanki z dobrym zejściem do wody‚ ścianą lasu na wschodzie‚ by o świecie słońce nie wyganiało z namiotów, płaskiej, z zapasami chrustu wokół –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8104

Spis treści
Zamów abonament