40 kucharzy, pięciu laureatów, jeden król
Żaden skandal nie ma prawa wstrząsnąć najstaranniej przygotowywanym przyjęciem świata. Szwedzi przygotowują bankiet przez cały rok - pisze Anna Nowacka-Isaksson ze Sztokholmu
– Bezpośrednio po tegorocznym bankiecie już planujemy następny – opowiada “Rz” szef informacji w Fundacji Nobla Annika Pontikis. Każdy szczegół jest bardzo precyzyjnie wyreżyserowany i nic tu nie podlega improwizacji.
Menu i kolejność działań
Bankiet odbywa się według odwiecznego schematu. O 18.30 goście przybywają do Niebieskiej Sali w sztokholmskim ratuszu. O 19.02 na dźwięk fanfarów rodzina królewska‚ laureaci Nobla‚ premier‚ ministrowie‚ członkowie fundacji noblowskiej oraz Akademii Szwedzkiej i inni goście zasiadający przy honorowym stole zajmują swoje miejsca. O 19.11 wygłaszane są toasty, trzy minuty później jest okazja do robienia zdjęć prominentnym gościom. O 19.24 kelnerzy wnoszą przekąski: w tym roku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta