Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

40 kucharzy, pięciu laureatów, jeden król

13 grudnia 2008 | Styl życia | Anna Nowacka-Isaksson
Na pierwszy bankiet noblowski zaproszono 113 gości, samych mężczyzn. W tym roku w fecie uczestniczyło 1300 osób
źródło: AFP
Na pierwszy bankiet noblowski zaproszono 113 gości, samych mężczyzn. W tym roku w fecie uczestniczyło 1300 osób

Żaden skandal nie ma prawa wstrząsnąć najstaranniej przygotowywanym przyjęciem świata. Szwedzi przygotowują bankiet przez cały rok - pisze Anna Nowacka-Isaksson ze Sztokholmu

– Bezpośrednio po tegorocznym bankiecie już planujemy następny – opowiada “Rz” szef informacji w Fundacji Nobla Annika Pontikis. Każdy szczegół jest bardzo precyzyjnie wyreżyserowany i nic tu nie podlega improwizacji.

Menu i kolejność działań

Bankiet odbywa się według odwiecznego schematu. O 18.30 goście przybywają do Niebieskiej Sali w sztokholmskim ratuszu. O 19.02 na dźwięk fanfarów rodzina królewska‚ laureaci Nobla‚ premier‚ ministrowie‚ członkowie fundacji noblowskiej oraz Akademii Szwedzkiej i inni goście zasiadający przy honorowym stole zajmują swoje miejsca. O 19.11 wygłaszane są toasty, trzy minuty później jest okazja do robienia zdjęć prominentnym gościom. O 19.24 kelnerzy wnoszą przekąski: w tym roku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8192

Spis treści
Zamów abonament