Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie zawsze firma wypłaca podwładnemu diety

21 stycznia 2009 | Gazeta prawa i podatków | Sylwia Gortyńska

Wydając podwładnemu polecenie wyjazdu służbowego, trzeba pamiętać o tym, że będzie mu przysługiwał zwrot poniesionych w związku z takim wyjazdem kosztów. Pracownikowi należą się zwłaszcza diety.

Ich wysokość w przypadku delegacji krajowej zależy od czasu podróży i liczona jest od jej rozpoczęcia (wyjazdu) do zakończenia (przyjazdu do miejscowości wskazanej przez pracodawcę w poleceniu wyjazdu służbowego). Wysokość krajowej diety to 23 zł za dobę podróży. Od jej wypłaty zwolni jednak pracodawcę np. zapewnienie pracownikowi bezpłatnego codziennego wyżywienia.

Natomiast celem diety zagranicznej jest pokrycie poniesionych przez pracownika kosztów dziennego wyżywienia w czasie podróży oraz (czego nie ma przy dietach krajowych) innych drobnych wydatków, jakie zatrudniony może ponieść w związku z wyjazdem.

Wysokości diet dla poszczególnych krajów znajdują się w tabeli stanowiącej załącznik do rozporządzenia. Przykładowo w Austrii czy Francji wynosi ona 45 euro, w Portugalii 48 euro, a na Cyprze – 33 euro.

Brak okładki

Wydanie: 8222

Spis treści
Zamów abonament