Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uroki domowego twarogu

16 lipca 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Twaróg domowy
źródło: Rzeczpospolita
Twaróg domowy

Wyjątkowa rola białego sera twarogowego to jedna z cech, jakie wyróżniają polską kuchnię spośród wszystkich innych. No a najlepszy poziom reprezentowało w Rzeczpospolitej – nie licząc może Wielkopolski – mleczarstwo północno-wschodnich Kresów.

Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.

Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.

ser ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8371

Spis treści
Zamów abonament