Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ile witaminy w margarynie

11 października 2010 | Prawo | ZJ

To, że do tłuszczy dodaje się witaminy A i D, nie jest nowością.

Jeśli ktoś chce się dowiedzieć, ile tego rodzaju substancji może się znaleźć w margarynie, powinien zajrzeć do rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (DzU nr 174, poz. 1184). Określa ono maksymalne poziomy tych składników. Wyjaśnia też, że wzbogacanie tłuszczów nie dotyczy masła ani miksów zawierających ponad 62 proc. tłuszczu mlecznego.

Nadal też będziemy jedli jodowaną sól. Jest ona wzbogacana w jodek lub jodan potasu.

Celem dodawania takich składników jest wyrównywanie i korygowanie niedoborów tych substancji u Polaków.

Rozporządzenie określa też maksymalne ilości innych witamin i składników mineralnych, o które można wzbogacić żywność. Przepisy określają, że w 100-mililitrowej albo w 100-gramowej porcji nie powinno ich być więcej niż 50 proc. zalecanego dziennego spożycia. Wyjątkiem jest witamina C, której może być dwukrotnie więcej.

Nowe przepisy weszły w życie 9 października 2010 r.

Brak okładki

Wydanie: 8749

Spis treści
Zamów abonament