Talerz o skośnym spojrzeniu
Restauracje w Europie mieszają potrawy dalekowschodnie, zupę tajską z sushi. Taki panazjatycki groch z kapustą
Kuchnia azjatycka podbiła nasze podniebienia wraz z napływem wietnamskiej emigracji, która w kraju schabowego i bigosu otwierała budki z daniami na wynos. Często egzotycznymi dla samych Wietnamczyków, bo z prawdziwym jedzeniem z tamtego regionu niewiele miały wspólnego. Ten, kto przeżył te azjatyckie degustacje, musiał potem obowiązkowo zakochać się w sushi, które pionierzy nowych smaków pałaszowali nożem i widelcem.
Kaczka z sushi
Obecnie Polska przeżywa kolejny najazd skośnookiego jedzenia. Talerz panazjatycki składa się z tego, co nam zasmakowało w kuchniach z różnych zakątków Azji.
– Rozwój kuchni azjatyckiej w Polsce można mierzyć na podstawie umiejętności posługiwania się pałeczkami. Kilkanaście lat temu uczyłem tego moich klientów, związując je gumką. Dziś większość nie ma z nimi problemów
– opowiada Krzysztof Matej z Lemongrass (www.lemongrass.-waw.pl), polskiej restauracji azjatyckiej. Lokal ma specjalny piec do przyrządzania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta