Wakacje z drogą żywnością
Czekają nas kolejne podwyżki cen żywności. W grudniu może być ona o 3 proc. droższa niż przed rokiem – wynika z analizy „Rz”
– W tym roku truskawki są o 60 – 70 proc. droższe niż przed rokiem – mówi „Rz" Joanna Bancerowska, rzecznik prasowy Agros-Nova, czołowego producenta przetworów owocowo-warzywnych w Polsce, właściciela marki Łowicz.
Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW), tłumaczy, że wyższe ceny truskawek to efekt m.in. mniejszych zbiorów spowodowanych wymrożeniami upraw w wielu miejscach w Polsce.
– Początkowe szacunki mówiły, że zbiory mogą być nawet o 40 proc. niższe od średniej z lat ubiegłych. Ostatecznie spadek powinien być mniejszy – wyjaśnia Witold Boguta.
Szef KZGPOiW nie wyklucza również, że droższe niż w 2011 roku będą w tym roku wiśnie. Stabilne powinny być natomiast ceny jabłek. Na ich pewną prognozę jest jednak za wcześnie.
Do końca sezonu skupowego z podjęciem decyzji o podniesieniu cen swoich produktów czeka Agros-Nova. – Przetwórcy są bardzo ostrożni, bo podwyżki osłabiają popyt. Należy się jednak liczyć z taką perspektywą – mówi Bancerowska.
Tymczasem drogie owoce mogły być jednym z czynników napędzających ceny żywności już w czerwcu tego roku. – Wpływ na ich wzrost mogły mieć także podwyżki cen...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta