Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smak i węch z komputera

28 lutego 2014 | Styl życia | Krzysztof Kowalski
Rozpoznawania smaku mogą się nauczyć także maszyny
źródło: 123RF
Rozpoznawania smaku mogą się nauczyć także maszyny

Elektroniczny język i nos skonstruowali hiszpańscy badacze - pisze Krzysztof Kowalski.

Osiągnięcie to jest dziełem naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie, zespołem kieruje prof. Manel del Valle. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Food Chemistry".

Urządzenie zostało przetestowane na katalońskim winie musującym cava. Jest ono wytwarzane w pięciu odmianach różniących się zawartością cukru, od wytrawnego „brut" do słodkiego „dolce". Urządzenie postawiono także przed kilkoma kuflami – jego zadaniem było rozpoznanie typu piwa.

Człowiek kosztujący wino (w ogóle każdą potrawę) ma do dyspozycji kubki smakowe reagujące na podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki, kwaśny, ostry. Naukowcy z Barcelony wyposażyli swojego elektronicznego degustatora w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9776

Wydanie: 9776

Spis treści
Zamów abonament