Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ile soku w napoju, czyli problemy ze stawkami

08 marca 2016 | Prawo | Przemysław Wojtasik

Przedsiębiorcy od lat toczą spory z fiskusem o wysokość naliczanego 
przy sprzedaży podatku. Niuanse decydują o tym, czy mają prawo do preferencji.

Proponowana przez Ministerstwo Finansów reforma stawek VAT to szansa na rozwianie wielu wątpliwości – twierdzą eksperci. Firmy od lat mają bowiem problemy z prawidłową klasyfikacją sprzedawanych towarów.

– Najwięcej kontrowersji jest w branży spożywczej – mówi Jakub Matusiak, doradca podatkowy, starszy menedżer w PwC. – Stawka VAT często zależy od składu danego produktu, jego właściwości czy terminu przydatności do spożycia. Przykładowo napoje, które...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Wydanie: 10389

Wydanie: 10389

Spis treści
Zamów abonament