Smakowicie, regionalnie, po łowicku
W tym roku warto spróbować nie tylko różnych odmian łowickiej zalewajki, ale i innych lokalnych przysmaków.
Już w niedzielę, 10 września Łowicz po raz 11. zaprasza na Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez plenerowych w całym regionie. Ściąga gwiazdy kuchni (Pascal Brodnicki, Magda Gessler, Bożena Dykiel, Ewa Wachowicz) i muzyki, a także gości, którzy pasjonują się kuchnią.
– Nazwa „księżackie jadło" pochodzi od nieformalnego Księstwa Łowickiego – wyjaśnia Michał Zalewski, kierownik biura ds. kultury, sportu, turystyki i organizacji pozarządowych w Urzędzie Miasta w Łowiczu, które jest organizatorem imprezy.
Swojskie smaki
Zalewajka z zasmażką jest od 2008 r. wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jak można przeczytać „Zalewajka to bardzo znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z okolic Łodzi. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad i nierzadko na kolację. Prócz ziemniaków spożywano na śniadanie zupy, których podstawę stanowiły...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta