Oni są najważniejsi na rynku od lat...
liderzy branży | Na bardzo rozdrobnionym rynku przetwórców mięsa jest kilka firm, które od lat nadają ton. Rozwijały się zwykle, choć nie zawsze, ze wsparciem zagranicznych inwestorów. Na czele dominujących w Polsce podmiotów stoją ludzie mający ogromne doświadczenie i związani z branżą często od bardzo wielu lat.
- Włodzimierz Bartkowski, wiceprezes Cedrob SA
Włodzimierz Bartkowski jest w firmie od samego początku, należał do współzałożycieli tego największego dziś polskiego producenta mięsa drobiowego. Cedrob obchodził w ubiegłym roku swoje ćwierćwiecze, dziś chwali się tym, że całkowicie zamknął swój cykl produkcji – mają stada rodzicielskie, brojlery, paszarnie, wylęgarnie, a wreszcie rzeźnie. To pozwala monitorować koszty na każdym etapie produkcji drobiu. Teraz ten sam proces firma chce powtórzyć w swojej spółce produkującej mięso wieprzowe – dwa lata temu Cedrob zainwestował w notowane na giełdzie Zakłady Mięsne Duda, po czym zmienił im nazwę na Gobarto. Ostatnio do grupy dołączyły ZM Silesia. Cedrob posiada też własne spółki w Niemczech i na Ukrainie.
Dziś całkowite zatrudnienie w Grupie Cedrob sięga ok. 6 tys. osób, wartość sprzedaży, wspieranej przez własną sieć hurtowni, to ponad 5 mld złotych.
- Jacek...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta