Powrót do Azji i trendy w kuchni
Prognozy | Wpływ na przyszłość branży mięsnej będą miały nie tylko starania o odzyskanie utraconych rynków, ale też zmieniające się potrzeby krajowych konsumentów. Aleksandra ptak
Rynek mięsa w Polsce osiągnie w przyszłym roku 6,72 mld zł – prognozuje Euromonitor. Barierą jego rozwoju jest wędrówka ognisk wirusa ASF po Polsce, a także możliwy wraz z migracjami ptaków powrót ptasiej grypy.
Mięso coraz popularniejsze
Spożycie mięsa w Polsce jest najwyższe od 10 lat. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej sięgnie ono w tym roku blisko 80 kg mięsa na osobę. Konsumpcja mięsa drobiowego wzrośnie do 32 kg na osobę (z 30,3 kg), a wieprzowiny, ulubionego mięsa Polaków, jest na stabilnym poziomie – ok. 40 kg.
Branża ocenia ceny wieprzowiny jako dość wysokie, ale prognozuje, że ich wzrost wyhamuje. Wpłynie na to m.in. odbudowa pogłowia w Unii Europejskiej i mniejszy niż przed rokiem eksport wieprzowiny z UE do Chin. Przewidywany jest też spadek...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta