Dłużników w tej branży nie brakuje
Przetwórstwo mięsa jest największą branżą polskiego przemysłu spożywczego, z udziałem bliskim jednej trzeciej łącznych przychodów sektora spożywczego. W branży z udziałem sięgającym około 47 proc. dominuje przetwórstwo mięsa wieprzowego. Drób stanowi 43 proc., ale jego wkład się zwiększa. Najniższy udział ma produkcja mięsa wołowego.
W lipcu, po raz pierwszy od ponad roku, zanotowano spadek cen żywca wieprzowego i skupu trzody chlewnej. Niższe ceny surowca powinny korzystnie wpływać na sytuację producentów wyrobów mięsnych, tym bardziej że jednocześnie rośnie popyt ze strony konsumentów. Wzrost płac i konsumpcji ułatwia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta