Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dłużników w tej branży nie brakuje

06 września 2017 | Ekonomia | Waldemar Rogowski
źródło: Rzeczpospolita

Przetwórstwo mięsa jest największą branżą polskiego przemysłu spożywczego, z udziałem bliskim jednej trzeciej łącznych przychodów sektora spożywczego. W branży z udziałem sięgającym około 47 proc. dominuje przetwórstwo mięsa wieprzowego. Drób stanowi 43 proc., ale jego wkład się zwiększa. Najniższy udział ma produkcja mięsa wołowego.

W lipcu, po raz pierwszy od ponad roku, zanotowano spadek cen żywca wieprzowego i skupu trzody chlewnej. Niższe ceny surowca powinny korzystnie wpływać na sytuację producentów wyrobów mięsnych, tym bardziej że jednocześnie rośnie popyt ze strony konsumentów. Wzrost płac i konsumpcji ułatwia...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10845

Wydanie: 10845

Spis treści
Zamów abonament