...a oni szybko pną się na szczyt
wschodzące gwiazdy | Między niektórymi gwiazdami i nadziejami polskiego rynku mięsa granica jest bardzo cienka. Dzięki ogromnym inwestycjom w nowe zakłady, modernizację, nowe technologie, a także dzięki mądremu rozwijaniu firm rodzinnych na szczycie zrobi się niedługo dość tłoczno.
- Adam Sojka, prezes Grupy Drosed
Na stanowisku szefa firmy dopiero od stycznia tego roku. Drosed jest jednym z głównych graczy na polskim rynku drobiarskim. O ile polskie firmy z branży drobiarskiej mają głównie polski kapitał, Drosed od 2000 r. należy do francuskiej grupy LDC, czołowego europejskiego producenta drobiu świeżego. Spółka była na giełdzie, ale ten epizod ma już za sobą od ponad dekady.
Drosed zatrudnia 1,6 tys. osób, jego roczna produkcja szacowana jest na ponad 80 tys. ton. W ostatnich latach Drosed zajmował się konsolidacją, został nawet nagrodzony za przejęcie spółek Pol-Pasz i Drop. W skład grupy wchodzą spółki Drosed, Roldrob, Sedar i Drosed Surowiec. Zajmują się nie tylko produkcją żywności – jak mięso drobiowe, wędliny, pasztety, ale też produkcją pasz, piskląt i hodowlą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta